torsdag 23 mars 2023

UR ARKIVET: Puma Swede – mitt liv som porrstjärna

Läs också
Foto: Från Puma Swedes instagram
Puma Swede är en av Sveriges största porrstjärnor. Hon har under sin karriär medverkat i 150 filmer, gett ut en självbiografi och skapat sig ett starkt varumärke. Men hur började allt egentligen? Nytt i Flempan har gjort en exklusiv intervju med henne.

Puma Swede föddes på Huddinge sjukhus och växte upp i Tumba. Som ung hade hon ingen tanke på att arbeta inom porrindustrin utan det var hästar som gällde. Hon spenderade mycket tid i stallet och umgicks med kompisar.

– Jag var som vilken tonåring som helst, berättar Puma Swede.

Det var först på en modelltävling som någon fick upp ögonen för henne. Där och då fick hon ett erbjudande om att bli glamourmodell. Att gå från vanlig modell till glamourmodell innebar mindre kläder. Många fotosessioner var vågade och väldigt avklädda. Puma märkte snabbt att ju mindre kläder hon på sig hade desto mer betalt fick hon. Snart hade karriären tagit fart på allvar. Vid 27 års ålder valde hon att ta steget vidare och bli porrskådespelare.

– Jag är glad att jag var äldre när jag började inom porren, då har man lite skinn på näsan och vet vad man vill på samma sätt som man vet vad man inte vill.

Bemötandet hemifrån

Några stående ovationer blev det inte när hon berättade nyheten. Många i hennes närhet kritiserade och ifrågasatte hennes planer. De undrade om det verkligen var så att Puma själv hade tagit steget in i porrbranschen eller om hon blivit tvingad. Efter ett långt samtal accepterade hennes närmaste chockbeskedet. Hennes yrkesval blev mer och mer accepterat.

– Nu frågar de bara hur jag mår för att försäkra sig om att allt är okej.

Puma har haft en lång karriär och kan se hur yrket förändrats i takt med digitaliseringen. Från början var det viktigt att göra sig ett namn genom att medverka i så mycket som möjligt. Då var man beroende av produktionsbolagens initiativ att skapa nya filmer och magasin. Numera tjänas de stora pengarna, inte via påkostade produktioner i studio tillsammans med andra, utan det går minst lika bra att göra karriär på egen hand.

– Man tjänar ungefär lika mycket genom att filma sig själv och lägga ut det på nätet som att åka till en inspelning där man behöver ligga med någon annan, säger Puma.

Jobbar man ensam, finns inte heller risken för könssjukdomar, vilket är en fördel. Trots att det finns vissa krav på hygien och renlighet vid inspelning kan man aldrig vara hundra procent säker. Puma har också märkt en skillnad mellan länderna. USA har till skillnad från Sverige en etablerad porrindustri där många arbetsplatser är professionella och trygga.

– I de etablerade produktionsbolagen får man alltid information om vad som ska göras. Det kan handla om allt från ställningar till vilka skådespelare som kommer att medverka, som vi får godkänna. Sen finns det såklart vissa mindre professionella bolag där processen ser annorlunda ut. 

Porrstjärnans kärleksliv

Sex är för de flesta förknippat med kärlek, romantik och lust. Men hur är det när sex blir jobb? Vad skiljer professionellt sex framför kameror från sex i hemmet? Och hur ser kärlekslivet ut för en porrstjärna? 

Att hitta någon som kan acceptera jobbet för vad det är och sedan kunna leva tillsammans med en porrstjärna är inte lätt. Förhållandena genomsyras ofta av svartsjuka och ett kontrollbehov från den ena partnerns sida. Trots detta så lever Puma sedan sju år tillbaka med sin kille.

– Han träffade mig när jag redan var inne i branschen och accepterar vad jag gör. Sen är det inte svårt att skilja sex från sex. På inspelningarna jobbar man ofta i obekväma ställningar för att resultatet ska bli bra. Hemma ligger vi för att det ska vara skönt, säger hon.

Puma har inga planer på att helt sluta med porren. Hon kommer däremot försöka lägga mer krut på sin blogg där hon vill berätta om hur det ser ut bakom kameran. Hon vill även försöka få fart på sitt märke för underkläder, men annars fortsätter hon precis så som hon gjort.

– Jag är stolt över att jag gick min egen väg. Det finns många fördelar med branschen. Jag arbetar fria tider, har hela världen som min arbetsplats och tjänar mycket pengar.

Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval, men om hon skulle behöva välja att bli något annat hade hon velat bli rallyförare. Med det tackar vi för intervjun och kanske får vi träffa porrstjärnan någon gång här i krokarna. Hon har fortfarande många vänner i Huddinge och brukar resa tillbaka hit där allting en gång började.

Felix Ek

Alice Holmström

Senaste nyheterna

Alarmerande brister på barnenheten – har IVO-anmält sig själva

Huddinge kommun har IVO-anmält sig själva efter allvarliga missförhållanden och bristande hantering av ärenden på kommunens barnenhet. I den...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami