lördag 23 september 2023

UR ARKIVET: Karin Boye evigt aktuell på Fullersta gård

Läs också
Foto: Sara Norrback Carlsson
”Ja visst gör det ont när knoppar brister”. Med de orden säkrade poeten och författaren Karin Boye sin plats som en av Sveriges största modernister. På Fullersta gård visas fotografier, brev och privata ägodelar från Karin Boyes dramatiska liv i en permanent utställning.

I utställningssalarna på Fullersta gård ges besökarna en chans att glömma bort den pågående pandemin för en stund. Men inte på grund av folkrusning, restriktionerna gäller även här.

— Huddinge kommun har beslutat att låta museet vara öppet, vi håller räkningen och släpper in max åtta personer åt gången på utställningarna, säger Nina Kerola, som är konstpedagog på Fullersta gård.

Hon berättar att intresset för konst är fortsatt stort, och att gårdens covidanpassade konstverkstad lockar besökare även från övriga länet.

Lyrikern Karin Boye både började och slutade sitt liv i Västra Götaland, men har också en stark koppling till Huddinge. I Huddinge centrum där Sjödalsgymnasiet ligger idag, låg tidigare Villa Björkebo. Dit flyttade familjen Boye 1915, då var Karin 15 år gammal och hennes skrivande började komma igång på allvar. Hon började redan då intressera sig för det som kom att prägla hennes liv och arbete: sökandet efter mening, sammanhang och identitet. Hon intresserade sig i tonåren för buddhism och lärde sig sanskrit, för att några år senare gå över till kristendom. Sökandet fortsatte under universitetsåren i Uppsala vilket utmynnade i hennes debut med diktsamlingen Moln 1922.

Karins växande intresse för psykologi ledde henne vidare till Berlin, för att genomgå psykoanalys. Där avbröt hon behandlingen när hon fann kärleken Margot Hanel, som sedan flyttade med Karin hem till Sverige.

Efter tio år tillsammans skulle kärlekshistorien få ett tragiskt slut. Karin hade ännu inte kommit över de obesvarade känslorna för ungdomskärleken Anita Nathorst, som nu blivit svårt sjuk i cancer. Omständigheterna kring detta är vad som troligen ledde fram till Karin Boyes självmord 1941. Kvar lämnades Margot i en omöjlig situation, utan inkomst och utan möjlighet att återvända till det krigshärjade Tyskland. Hon mötte bara veckor senare samma öde som sin älskade Karin.

I Karin Boyes rum på Fullersta gård finns den permanenta installationen Klädd i resdräkt, som gestaltar Karins uppväxt i Huddinge och hennes kringresande liv. Här finns hennes egna teckningar, möbler och brev. I rummet intill finns också en samling fotografier som ger en direkt inblick i Karins privatliv, med utgångspunkt i åren på Björkebo.

Sara Norrback Karlsson 2020

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami