fredag 9 juni 2023

Privatisering av kommunalt städ i Huddinge

Läs också

I fjol beslutade Huddinges dåvarande styre att kommunens lokalvård skulle privatiseras. Nu har frågan tagits upp av oppositionsrådet i kommunen.

Foto: Jessica van Wilsem.

Från och med den 10 maj kommer lokalvården att gå över till de nya leverantörerna. Arbetspassen kommer att vara i delade turer, vilket innebär att passen ska delas upp i kvällspass och morgonpass. 

Nujin Alacabek (V) ställer nu en fråga till kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång (S). Den sammanfattar om hon fortfarande anser att det finns en problematik kring privatiseringen av lokalvården samt om hon kommer att verka för att lokalvården ska stanna hos kommunen.

Socialdemokraterna var emot privatiseringen av lokalvården när det drevs igenom av det moderatledda styret. Efter valet 2022 har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Huddingepartiet bildat ett nytt politiskt styre i Huddinge kommun. 

Vi var emot privatisering av lokalvården på grund av att vi såg risker för personalens arbetsvillkor. Vi vill begränsa möjligheten till delade turer på hela arbetsmarknaden, säger Sara Heelge Vikmång, kommunstyrelsens ordförande.

Hon menar att mittenstyret i kommunen fortsättningsvis kommer att göra uppföljningar och ta del av hur arbetet går.

De upphandlade företagen har utvärderats noga, bland annat har de fått redogöra för hur de arbetar med lokalvårdarnas arbetsmiljö. Mittenstyret kommer att göra uppföljningar och säkerställa att företagen lever upp till de krav som Huddinge kommun och företagen kommit överens om.

De lokalvårdare som kommer tacka ja till att gå över till de nya leverantörerna kommer under en övergångsperiod omfattas av de allmänna bestämmelserna i kommunens kollektivavtal med Kommunal. Det är inte förrän den 1 april 2024 som medarbetarna går över till leverantörernas kollektivavtal, menar Vikmång. 

Vi har träffat Rong som arbetar som lokalvårdare. Han vill vara anonym men berättar att han inte ser några problem med privatiseringen av lokalvården.

Jag jobbar 0615 för ett privat bolag och är med i Kommunalfacket. Jag har barn och kan därför inte jobba kvällar. Det fungerar bra för mig, säger han.

Att passen delas upp ser Lennart Eriksson, ordförande för Kommunal i Huddinge, som ett problem, skriver Mitt i Stockholm. Han menar att flera har fått en arbetstid 711 samt 16-20 när de tidigare arbetat sammanhållande pass dagtid. Vidare menar han att endast en handfull anställda kommer att gå över.

När jag fick veta att lokalvårdarna erbjudits delade turer av de nya leverantörerna måste jag säga att mina farhågor kring privatiseringen tyvärr blivit verklighet. För oss har det varit otroligt viktigt att ställa krav på arbetsmiljön och att skydda medarbetarnas anställningar, säger Sara Heelge Vikmång.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami