fredag 2 juni 2023

Lappa, laga och sy – ABF arrangerar återbrukscafé i Huddinge

Läs också

“Ta med en vän och kom för att förlänga livet på dina prylar, tillsammans tar vi tag i det som är trasigt och gör det fint igen!” Så lyder inbjudan till återbrukscaféet som tog plats i ABF:s lokaler under torsdagskvällen.

– Efter förra tillfället frågade alla “när blir nästa gång?”, säger Sofi Starud, verksamhetsledare på ABF.

Foto: Alice Ståhle.

KULTUR. Hållbarhet, återbruk och handarbete är i ropet. Ett exempel är återbrukscaféet i Huddinge där tanken är att samlas för att ge nytt liv åt gamla kläder och samtala om hållbarhet. På torsdagskvällen ägde den andra träffen rum och fler tillfällen är inplanerade i Flemingsberg och Vårby gård nästa år. Återbrukscafét är ett samarbete mellan Stockholms läns hemslöjdsförening, Naturskyddsföreningens fikagrupp och refo, som är ett företag som riktar in sig på återbruk och hållbara lösningar. 

– Vi är här från olika organisationer för att skapa samverkan och för att vi kan bidra med olika perspektiv på hållbarhet, förklarar Liselotte Norén som grundat refo.

Liselotte Norén har jobbat med dessa frågor länge och beskrivs som en ekoprenör. På caféträffarna har hon rollen som samtalsledare och fokus för samtalen är alltid hållbarhet och återbruk. 


– Hållbarhet är en kunskap som är värdefull, säger hon.

“Kunskapen finns i rummet”

Studieförbundet ABF finns över hela landet, och i Huddinge kommun har de lokaler i Vårby gård, Skogås och Flemingsberg. Uppdraget är att jobba med folkbildning och kultur. 

– Vi tror på det gemensamma lärandet i grupp. En person besitter inte all kunskap som alla andra ska lära sig utan kunskapen finns i rummet, säger Sofi Starud.

Sofi Starud arbetar som verksamhetsledare i ABF Huddinge och är ansvarig för återbrukscafét. Hon berättar att de lagt eventet under den här veckan för att de just nu har en kampanj de kallar för omställningsveckan. 


– Den ska vara som en motpol till black week. 

Olika anledningar att folk deltar

Alla besökare har tagit med sig något de vill laga. En vill få liv i sin vinterjacka som behöver nya knappar och en annan ska laga sin dotters favoritlinne.

– Det finns alltid något som går att reparera, det är jättebra att det satsas på det, säger en besökare. 

Två systrar reflekterar över hantverket.

– Vår mormor försökte få oss att sticka och sy men vi var inte så på det då, och nu sitter man här och måste börja om. Det är en kunskapsbank som gått lite förlorad, säger en av dem.

Under kvällens gång delas tips mellan borden. Ann Tysk Bjurman, från regionens Hemslöjdsförening, visar hur gamla askar och burkar, som kläs om i stuvbitar eller gammalt tidningspapper, får nya användningsområden. 

– Det fungerar perfekt att ge bort julklappar i, asken blir också en del av presenten, tipsar hon.

Liselotte vill få användning av en boa och ska sy om den. Foto: Alice Ståhle.

Oavsett vad anledningen är att man tagit sig hit är det tydligt att initiativet är uppskattat.

– Det är viktigt att du tar med att det här också blir en social mötesplats, säger en av deltagarna. 

Nästa tillfälle är den 24 januari och kommer att hållas i ABF:s lokaler i Flemingsberg.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami