I år firar julbasaren i Botkyrka 50 år. Det är många som hjälper till med arbetet kring Ängskyrkans basar. Två av eldsjälarna i arbetet är Jan-Erik Lindström som sitter med i Basarkomitén och Lilian Lindström som både bakar och tillverkar olika jullandskap till basaren.

BOTKYRKA. På lördag är det dags för den årliga julbasaren i Ängskyrkan. Det var nu 50 år sedan den första basaren i Botkyrka anordnades, då i Broängskyrkan. De senaste 29 åren har basaren tagit plats i Ängskyrkan och har blivit en uppskattad tradition. Besökarna kan fika hembakat bröd, handla julpynt, hemslöjd, specerier, gå på loppis samt spela på tombolan. Ungefär 450 personer brukar besöka basaren varje år. Pengarna som samlas in delas lika mellan tre aktörer. Dels till lokalt socialt arbete genom Hela Människan samt till internationellt hjälparbete genom EFS mission och Svenska kyrkans internationella arbete.
“Den ger mycket gemenskap”
Varje år samlas det in runt 70 000–90 000 kronor in som skänks till dessa ändamål. Även om Jan-Erik Lindström tycker att det är viktigt att pengarna går till bra ändamål är det inte pengarna som är det viktigaste för honom.
– Basaren är förenat med väldigt mycket glädje. Den ger mycket gemenskap bland både medverkande och besökare, säger Jan-Erik Lindström.
Vidare berättar han att julbasaren helt och hållet baseras på frivilligt arbete. Allt som skänks och görs är ideellt. Basarkomitén började arbetet inför årets julbasar i skiftet mellan september och oktober.
– Det är mycket logistik som måste gå ihop, förklarar Jan-Erik Lindström.

Alla hjälper till
Lilian Lindström berättar att hon uppskattar att ungdomarna tycker det är kul med basaren eftersom det gör att den kan leva vidare i framtiden genom deras engagemang. Barn och ungdomar har ett eget bord där allt de tjänar ska gå till Barn i alla länder (BIAL).
Inför basarens start går det att köpa presentkort som kan lösas in på plats. Intäkterna skänks genom diakonin till människor som behöver ekonomiskt stöd för att de också ska kunna handla under dagen.
Endast positiva reaktioner
En av utmaningarna med arrangemanget är att engagera folk att skänka saker till basaren. Men trots utmaningar är reaktionerna på julbasaren endast positiva menar Jan-Erik Lindström.
– Basaren blir en fest med massa människor som träffar varandra. Även folk som inte vanligtvis kommer till kyrkan dyker upp. Det är ett återseendets glädje, berättar Jan-Erik Lindström