söndag 26 mars 2023

Nya förutsättningar för Huddinges kulturliv

Läs också
Kulturminister Parisa Liljestrand.
Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Under budgetpresentationen den 8 mars gjorde den nya kulturministern Parisa Liljestrand klart att det kommer bli kärvt framöver.
– Några tuffa år väntar för kultursektorn, och läget kräver tuffa prioriteringar.

KULTUR. Den 8 november presenterade regeringen sin budget. Det talas om kulturkanon, konstnärsstöd och har beslutats om slopad fri entré till museer. Huddinge kommun har fått ett nytt styre bestående av S, MP, C, och HP. Hur kultursektorn kommer att påverkas verkar svårt att säga idag.

– ABF Huddinge är det största studieförbundetoch kulturutövaren i kommunen. Innan pandemin hade vi nära 2000 kulturarrangemang på ett år, säger Ulrika Tärnblom från Arbetarnas bildningsförbund i Huddinge.

Ulrika Tärnblom
Ulrika Tärnblom. Foto: Privat

De nyligen tillsatta nämnderna påbörjar inte sitt arbete förrän 1januari. Just nu jobbar Tärnblom och ABF med att se över de bidragsregler som finns för studieförbunden. 

Regeringen drar in fri entré för vuxna på statliga museer, men varken Fullersta gård eller Litografiska påverkas. Fullersta är en del av kommunens konstcentrum och Litografiska drivs av en stiftelse med visst kommunstöd. I en kommentar till Svenska Dagbladet ställer sig Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges Museer, kritisk till beslutet. 

– Vi håller på att återhämta oss efter en pandemi och är dessutom på väg in i en stor ekonomisk kris. Snarare än att avveckla de här stöden hade man behövt fördubbla dem, säger han.

Om det kommer bli en förändring, och hur den kommer se ut är enligt Tärnblom för tidigt att säga..Men hon har flera önskemål på hur kulturen ska skötas.

– Jag vill att man ser vikten av samverkan med föreningslivet och civilsamhället, inte bara finkulturen utan också den enklare kulturen som ger möjlighet för alla oavsett vilket område, etnicitet eller klass man tillhör. Jag vill att man låter människor från andra länder utöva sin kultur, och att man ser det som en demokratisk rättighet.

Senaste nyheterna

Alarmerande brister på barnenheten – har IVO-anmält sig själva

Huddinge kommun har IVO-anmält sig själva efter allvarliga missförhållanden och bristande hantering av ärenden på kommunens barnenhet. I den...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami