fredag 9 juni 2023

Ett år efter insatsen: Så gick det med Botkyrkas råttproblem

Läs också

Förra året rapporterade Nytt i Flempan om nya mekaniska råttfällor som skulle lösa problemet med råttor. Vi har följt upp med Botkyrka kommun om hur fällorna fungerat.

Efter ett år – så ser arbetet med råttfällor ut. Foto: Denitsa Kireva

Under 2020 försökte Botkyrka kommun lösa problemet med råttorna genom att lägga 200 000 kronor på betesstationer med gift i.

Fällorna går inte att använda överallt eftersom barn eller andra djur kan få i sig giftet. Dessutom gav giftet råttorna en smärtsam död.

– Det är svårt att få bort råttorna helt och problemen märks olika mycket under året, skriver Lina Norman, markförvaltare på Botkyrka kommun, i ett mejl till Nytt i Flempan.

De nya mekaniska fällorna Nytt i Flempan rapporterade om skulle vara en lösning på problemet med råttorna utan gift. Förutom fällorna skulle kommunen försöka skapa miljöer som råttorna inte trivs i. Till exempel undvika öppna komposter och papperskorgar för att förhindra råttorna från att få tag på mat.

Arbetet har varierat i framgång på olika verksamheter. På vissa platser har det varit succé, på andra har ingen märkbar skillnad skett. 

– Mekaniska fällor, ihop med jobb med miljön, gör att råttorna trivs sämre. Vissa verksamheter har märkt stor skillnad.

Tove Höök Bittskowski

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami