söndag 2 april 2023

Arbetsförmedlingens siffror avslöjar: arbetslösheten växer i Huddinge

Läs också
Arbetslösheten i Huddinge växer. Bild: Commons.wikimedia.org, Holger Ellgaard

Med hjälp av arbetsträning, utbildningsinsatser och yrkesutbildningar hoppas arbetsförmedlingen och kommunen att den lokala arbetslösheten ska minska. 

Enligt arbetsförmedlingens senaste rapport är 8,4 procent i åldrarna 16-64 arbetslösa i Huddinge. Arbetslösheten gick ner före pandemin. Men i och med pandemin växte arbetslösheten i kommunen och antalet bidragsförsörjda i Huddinge på nytt.

Arbetsförmedlingen som myndighet ger stöd till en fungerande arbetsmarknad. Det är de som i första hand sköter arbetslösa eller arbetssökande. När en person ansöker om ekonomiskt bistånd utreds först potentiella vägar till egen försörjning. Om det inte är möjligt, börjar processen med att varje sökande får en individanpassad genomförandeplan. 

Vad gör kommunen för att förebygga arbetslöshet?

Hampus Holmgren, Huddingemoderaterna, berättar hur kommunen arbetar för att fler ska bli självförsörjande:

– Kommunen har bland annat ett snickeri, textil- och tapetserarverkstad och måleri m.m. där man ges möjlighet att arbetsträna. Det i sin tur kan bidra till att man ökar sina möjligheter att komma ut i arbete.

Kommunen erbjuder också stöd med att skriva CV, söka arbete samt möjlighet till att gå kortare yrkesutbildningar. För de som behöver förbättra sina språkkunskaper tillhandahåller kommunen utbildningsinsatser.

Kommunen har också gemensamt arbete med näringsidkare och organiserar rekryteringsmässor för de medverkande inom arbetsmarknadsenheten. Bland arbetssökande är det en givande verksamhet där det ges möjlighet att utföra olika aktiviteter i kommunens lokaler. Det finns också tillfälle att sammanträda med arbetsgivare där intervjuer är genomförbart. 

– Att kunna genomföra intervjuer i lokaler man är van att vistas i kan öka självförtroendet hos arbetssökandena. Huddinges arbetsmarknadsenhet har till och med en garderob där arbetssökande kan få låna kläder inför en intervju, säger Hampus Holmgren.

Ambitionerna är att så många som möjligt ska kunna bli självförsörjande i Huddinge med hjälp av det system kommunen och arbetsförmedlingen arbetar mot.

Senaste nyheterna

Alarmerande brister på barnenheten – har IVO-anmält sig själva

Huddinge kommun har IVO-anmält sig själva efter allvarliga missförhållanden och bristande hantering av ärenden på kommunens barnenhet. I den...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami