lördag 23 september 2023

Äldre lär sig använda digital teknik

Läs också
Inger Feldhofer är en av de som håller i datakurser för äldre på Seniornet. foto: Josef Admassu.

På seniorhuset i Tumba får äldre stöd av andra seniorer  hur digitala program, smartphones, datorer och att surfa på nätet fungerar. Att hamna utanför det digitala samhället är inte ett alternativ.

 – Vi äldre måste hänga med i utvecklingen som sker digitalt, annars klarar vi oss inte i samhället, säger Inger Feldhofer, utbildare på Seniornet.

SeniorNet Botkyrka, är en förening som vänder sig till äldre personer som idag känner att de står helt utanför det digitala samhället. Genom ett stort urval av olika kurser med olika digitala inriktningar kan seniorerna välja vilken kurs som passar de. Syftet är att kursen i framtiden ska underlätta deras vardag med digitala medel.

Det är en solig tisdagsförmiddag när Seniorhusets lokaler öppnar för dagen. Från början var huset en doktorsvilla som sedan övergått till ett bankhus och idag ägs av Botkyrka kommun. När man kliver in i huset får man direkt en väldigt familjär känsla, nästan som i ett hem. Små dörrar som leder upp till lokalerna där undervisningen sker. Högst upp i ett rum är datorer uppställda, likt en datorsal. Där förbereder Inger Feldhofer dagens lektion.

–          Äldre lär äldre. Vi är ett antal handledare som med hjälp utav erfarenhet och kunskap försöka lära ut till de som har lite mindre kunskap inom IT, säger Inger Feldhofer.

Elsie Andersson är en av deltagarna. foto: Josef Admassu.

Elise Andersson är en av deltagarna på Seniornet Botkyrka.

–          Jag tycker det är en jättebra verksamhet med trevliga lärare som hjälper. Speciellt nu efter pandemin när allt återgått till det vanliga har vi fått mycket stöd under genomgångarna. Jag lär mig nya saker varje gång jag är här.

Inger Feldhofer visar deltagarna hur man sparar ner bilder på en USB-sticka. foto: Josef Admassu

Inger Feldhofer lyfter fram vikten av att äldre idag riskerar att hamna utanför samhället på grund av digitaliseringen vilket hon känner är fel.

–          Man har som invånare arbetat och stöttat samhället under hela sitt liv men helt plötsligt blir utanför. Idag måste man i princip ha en smartphone för att kunna hantera bankID, betala räkningar, använda parkeringsappar medmera.

För att utveckla föreningen vill Inger Feldhofer nå fler äldre.

–          Vi behöver lyckas komma ut till äldre som inte söker upp oss. Vi måste söka upp dem och även nå ut till olika grupper äldre i samhället. Äldre med invandrarbakgrund är en grupp vi vill nå ut till. Vi handledare behöver fortsätta hålla oss nyfikna och utvecklas så verksamheten blir ännu bättre.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami